CertifikatiDa se ne bi zanašali le na besedo, kakovost naše 100% naravne in vsaj 98% ekološke kozmetike zagotavljajo tudi spodnji certifikati
.


Dandanes je zelo enostavno biti potrošnik, veliko težje pa je biti uporabnik. Berite in spoznajte se z deklaracijami na etiketah in se dobro prepričajte, kaj vnašate na in v svoje telo.


 

Kakšna je razlika med naravno in ekološko kozmetiko?

Vsaka ekološka kozmetika je NARAVNA, vsaka naravna kozmetika pa ni nujno tudi ekološka! Razlika je približno takšna kot med škropljeno hruško in hruško pridelano po ekoloških standardih.

Certifikati za ekološko kozmetiko se med seboj zelo razlikujejo. Pomembna razlika je v deležu ekoloških sestavin v končnem izdelku. Nekateri certifikati dovoljujejo bistveno manjši delež kot drugi. Zato je potrebno poznati kriterije certifikata in BRATI deklaracije na etiketah izdelka. Predvsem pa je v prvi vrsti potrebno preveriti, če izdelek na etiketi sploh nosi uradno oznako/logotip za certifikat.

 


NAŠ CERTIFIKAT ZA EKOLOŠKO KOZMETIKO

Certificira: IKC UM – Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM
IKC UM je certifikacijski organ, ki deluje kot neodvisna in neprofitna organizacija z javnim pooblastilom za izvajanje nalog organizacije za kontrolo in certificiranje izdanega s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Certifciranje je strokovni postopek, pri katerem certifikacijski organ ugotavlja (pregled dokumentov in kontrolni pregledi) skladnost pridelave in predelave proizvodov glede na izbrani certifikat.

Opis certifikata: Certifikat IKC UM Ekološka kozmetika zagotavlja, da certificirani ekološki kozmetični proizvodi vsebujejo najmanj 95% naravnih sestavin, od katerih mora najmanj 95% sestavin kmetijskega porekla izhajati iz certificirane ekološke pridelave in največ 5% sestavin sintetičnega izvora, katerih nabor je omejen in predpisan s standardom. Prav tako je s standardom določen tudi minimalni delež ekoloških sestavin v končnem kozmetičnem proizvodu.

Certificirani kozmetični proizvodi so proizvedeni:
· brez sintetičnih arom, dišav,
· brez sintetičnih topil,
· brez parabenov,
· brez etoksiliranih sestavin,
· brez ionizirajočega sevanja,
· brez gensko spremenjenih organizmov,
· brez sestavin pridobljenih z ekstrakcijo živali,
· brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev.

Na kratko: Certifikat IKC UM zahteva najmanj 95% delež ekoloških sestavin (kmetijskega izvora) v končnem izdelku. Večina najinih izdelkov ima 100% delež ekoloških sestavin, nekaj izdelkov pa vsaj 98%. Ne uporabljava sestavin sintetičnega izvora, četudi jih certifikat dovoljuje.

Seznam ekoloških izdelkov Amon & Anis: Vsi kozmetični proizvodi so ekološko certificirani. Ekološko niso certificirani osvežilci zraka (Sivka, Citrusi, Pragozd) in Osvežilec Joga podloge, saj se jih kot kozmetične proizvode ne more certificirati. So pa izdelani iz ekološko certificiranih sestavin.

Ogled certifikata 2017
Ogled certifikata 2018
Ogled certifikata 2019
Ogled certifikata 2020
Ogled certifikata 2020 razširjen
Ogled certifikata 2021
Ogled certifikata 2022
Ogled certifikata 2024-2025

NAŠ CERTIFIKAT ZA VEGANSKO KOZMETIKO

Certificira: The Vegan Society
Začetki mednarodnega veganskega združenja The Vegan Society iz Velike Britanije segajo v leto 1944. Združenje se zavzema za svet, v katerem človek ne izkorišča živali za svojo korist. Za širjenje svoje vizije ponujajo certifikat istomislečim podjetjem, ki je dobro poznan kot logotip s sončnico.

Opis certifikata:
Veganski izdelki registrirani pri The Vegan Society so strogo pregledani (natančen pregled dokumentacije):
· ne smejo vsebovati živalskih surovin, stranskih produktov ali derivatov iz živali
· niso testirani na živalih ali na kakršenkoli drug način ne izkoriščajo živali
· brez gensko modificiranih organizmov

Seznam veganskih izdelkov Amon & Anis: se nahaja v certifikatu.

Ogled certifikata 2017-2019
Ogled certifikata 2019-2021
Ogled certifikata 2023-2024


NAŠ CERTIFIKAT ZA ŽIVALIM PRIJAZNO KOZMETIKO

Certificira: PETA
Ameriška organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je največja organizacija za zaščito živali na svetu z več kot 5 milionov članov in podpornikov. S projektom Beauty without bunnies oz. Lepota brez zajčkov želi zmanjšati izkoriščanje živali v kozmetični industriji. Kozmetičnim podjetjem, ki delujejo etično, dodelijo certifikat PETA-Cruelty free, ki zagotavlja, da surovine ali izdelki niso bili testirani na živalih, ter PETA-Cruelty free and vegan, ki zagotavlja, da je izdelek veganski.

Seznam Cruely Free izdelkov Amon & Anis: Vsi izdelki so Cruelty Free.

Ogled certifikata