SestavineUporabljava najmanj 80 najkvalitetnejših in premišljeno izbranih ekološko certificiranih sestavin (večinoma prehranske kvalitete) od zaupanja vrednih dobaviteljev.


ETERIČNA OLJA
*ekološko certificirana

Uporabljava samo sveža, najčistejša ekološko certificirana eterična olja vrhunske kvalitete, ki ne vsebujejo primesi drugih olj ali sintetičnih sestavin (dišav, kozervansov). Eterična olja so edinstvena, koncentrirana esenca, ki se pridobiva s parno destilacijo cvetov, listov, iglic, stebel, lubja, lesa, smole, korenin, semen ali s stiskanjem lupin citrusov. Vonj in barva naravnega in ekološkega eteričnega olja se lahko spreminjata glede na letino. Narava namreč živi po principu neponovljivosti, zato med posameznimi serijami lahko pride do odstopanj v barvi ali vonju.

 

HIDROLATI
*ekološko certificirani

Hidrolat je “cvetna voda”, ki nastane pri parni destilaciji eteričnih olj. Ker je koncentracija eteričnega olja v hidrolatu zelo majhna, je njihov učinek nežen, milejši in se lahko uporablja brez redčenja. Na tržišču so zelo razširjeni ekološki hidrolati z umetnimi konzervansi, ki so dovoljeni v ekološki kozmetiki. V najinih izdelkih uporabljava izključno ekološko certificirane hidrolate, ki NE vsebujejo teh konzervansov, zato določenih hidrolatov ni več med najinimi sestavinami. Kot alternativo uporabljava ekološki žitni alkohol, ki podaljša obstojnost hidrolatov.

 

CO2 EKSTRAKTI
*ekološko certificirani

CO2 ekstrakti so izvlečki iz rastlin, pridobljeni s sodobno tehnologijo z ogljikovim dioksidom, ki omogoča izvlečke pri nizkih temperaturah, kjer se ohrani največja možna količina rastlinskih učinkovin. Postopek ekstrakcije je neoporečen, saj tako v procesu kot v končnem produktu ne nastajajo nikakršne primesi. Poleg tega imajo CO2 ekstrakti dolgo življenjsko dobo in najbolje oponašajo učinkovine celotne rastline. S tovrstno ekstracijo je mogoče pridobiti izredno lepe, uravnotežene in intenzivne vonje iz določenih rastlin (kokos, vanilija), kar prej sploh ni bilo mogoče. Ekološka CO2 ekstrakta kokosa in vanilije uporabljava v najinih izdelkih namesto široko razširjenih cenenih sintetičnih ponaredkov.

 

OLJA
*ekološko certificirana

Uporabljava hladno stiskana, nerafinirana olja in masla. Olja in masla se pridobivajo s stiskanjem rastlin in oreščkov, ki vsebujejo veliko maščob, na primer jojobino olje, kokosovo olje, kakavovo maslo, arganovo olje, ekstra deviško olivno olje, ipd. ter s stiskanjem majhnih semen, s katerimi pridobimo specialna olja, na primer olje semen robid, črnega ribeza, bezga, pšeničnih kalčkov ipd. V določenih primerih uporabljava tudi rafinirana (prečiščena) olja in masla po postopkih brez kemikalij, saj lahko doprinesejo h kvaliteti izdelkov, na primer palmina maščoba, karitejevo maslo, ipd.

 

VOSKI
*ekološko certificirani

Uporabljava ekološko pridelan in nerafiniran čebelji vosek ter karnauba vosek, ki je veganska alternativa čebeljemu vosku.

 

ZELIŠČA
*ekološko certificirana

Uporabljava zelišča v prahu (na primer cimet, kurkuma) in v obliki vodnega (stevia) ali alkoholnega izvlečka (šipkova tinktura). Služijo kot naravna barvila, estetski dodatki, naravni vitamini za kožo ali za izboljšanje okusa.

 

RASTLINSKI DERIVATI
*ekološko certificirani

So “polsurovine”, ki so pridobljene izključno iz osnovne rastlinske surovine in kasneje predelane z neinvazivnimi naravnimi metodami: stiskanje, sušenje, mletje, ločevanje, destilacija, hidroliza (obdelava olja z vodo, segrevanjem in zračnim tlakom). Tovrstne polsurovine ne vsebujejo sintetičnih ali drugih primesi. Na primer žitni alkohol (pšenica), trsni sladkor (sladkorni trs), koruzni škrob (koruza), glicerin (rastlinsko olje), ipd. Edini neekološki, vendar naravni rastlinski derivat, ki ga uporabljava, je ksantan gumi, za katerega še nisva našla primerne zamenjave.

 

NARAVNE MINERALNE SNOVI

Mineralne snovi so snovi, ki jih najdemo v naravi, vendar niso rastlinskega izvora, na primer soda bikarbona, kreda, gline, diatomejska zemlja, cinkov oksid, ipd. Med delež ekoloških snovi se nikoli ne prišteva mineralnih snovi in vode, saj niso kmetijskega izvora. Uporabljene mineralne snovi so čiste in ne vsebujejo težkih kovin ali drugih nečistoč. Za barvanje mil uporabljava gline v naravnih odtenkih (roza, zelena, siva, črna). Cinkov oksid, ki ga uporabljava za zaščito pred soncem vsebuje majhne delce cinka, ki ostanejo na koži in naravno odbijajo UV žarke. Ker ni v obliki nano delcev, kožo rahlo belkasto obarva.

 

NATRIJEV HIDROKSID (LUŽNI KAMEN)

Je ključna sestavina, zaradi katere se olje in voda umilita, pri čemer nastane milo. V postopku izdelave mila se popolnoma (brez ostankov) pretvori v milo, zato se ga ne navaja med sestavinami na etiketah mil. V naravi ga najdemo v večjem deležu v bukovem pepelu, vendar se pri izdelavi mil zaradi praktičnosti uporablja v koncentrirani, industrijski obliki.

 

VODA

Filtrirana skozi mehanske in ogljene filtre ter destilirana

.